13 Eylül 2012 Perşembe

Akvaryum Suyunun özellikleri ve Balıklar için Önemi

Akvaryumculukta genellikle şebeke suları bir süre bekletildikten sonra kullanılmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı bu suların kimyasal özellikleri belirli bir aralıkta sabitlenir. Kuyu suları gibi doğal kaynaklı sularda bu sabitlenme olayı gerek görülmez. Kaynağı ne olursa olsun kullandığımız su besleyeceğimiz balık türleri için zararlı olabilir. Çok satılan bir çok balık türü özellikle çiklit balıklarının (Sarı prenses , Astronot , Ahli ,  Yunus ciklit gibi ) ihtiyacına göre su hazırlayıp kullanmak gerekli hali gelmeye başlamıştır. Besleyeceğimiz balıkları seçerken kullanacağımız suyun özelliklerini bilmemiz balıklarımız için gerekli bir durumdur. Bu nedenle su analizi yapmak önemlidir. Önde gelen markaların neredeyse hepsinin suyun pH ve sertlik seviyelerini ölçen testler bulunmaktdır. Bunların bazıları suya daldırılan bazıları ise renge dayalı testlerdir. Birden çok akvaryumu olan kişilerin sık sık ölçüm gerektiren balık türleri beslemekte ise dijital ölçüm aletleri kullanması daha akıllıca olacaktır.


Ülkemizde asidik ve yumuşak sulardan hoşlanan akvaryum balık türleri, akvaryumculuğa yeni başlayan kişiler tarafından alındıklarında genellikle uygun su şartları sağlanamadığı için kısa sürede ölmektedir. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için revers osmos cihazı ve bazı reçineler ile sert sular yumuşatılabilir. Yanlız böyle çözümler maliyetli olduğundan aynı zamanda uygulanabilirliği zor olduğundan çok fazla tercih edilmez. Afrika çiklitlerinin çoğu sert sulardan hoşlandığı için iyi bir alternatif olabilir. Suyun pH değerinin istenilen düzeye getirilmesi için pH yükseltici ve düşürücü solüsyonlar bulunmaktadır. Çok sert sularda bunları kullanarak pH'ı kalıcı olarak düşük tutmak zordur. pH yeniden yükselme eğilimde olacaktır. Sık sık solüsyon kullanarak pH'ı düşük seviyede tutmak, kimyasalın akvaryumda birikimine bağlı olarak balıkların sağlığını tehdit edebilir. 

Yumuşak suların özelliği, pH değerinin kararsız oluşudur. Bu suların pH değerleri çok daha kolay düşürülebilir. Yumuşak ve asidik sulardan sert ve alkali su elde etmek hedefleniyor ise akvaryuma ve varsa dış filtre içerisine mercan kırığı koymak faydalı olacaktır. Kısacası balıklarınız için kullandığınız sulara dikkat edin hangi suların hangi balıklar için uygun olduğunu araştırınız ve rastgele balık alıp beslemeyeniz :)

2 yorum: